home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - S

 
Salie - Salvia officinalis

Wat is het?
Salie komt oorspronkelijk uit de landen in de Balkan en rond de Middellandse Zee. Salie vindt men overal in Zuid Europa, tot op een hoogte van 800 meter en is vaak te zien in de tuinen van de Provence. Salie wordt nu overal gekweekt, en komt zelden verwilderd voor.
Salie is van oudsher geprezen als versterkend middel. Door regelmatig Salie gebruik zou men langer leven. Salie kent men van in de Oudheid als geneeskrachtig kruid. Wegens hun lekkere smaak worden de salieblaadjes ook Gebruik gebruikt. De echte salie (Salvia officinalis) is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). De plant wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de Italiaanse keuken.

De plant wordt 40-80 cm hoog. De bladeren zijn dik, grijs en sterk aromatisch; de nerven zijn diep ingezonken. De bladrand is fijn gekarteld-getand of bijna gaafrandig. De stengel kan onderaan houtig zijn.

De soort bloeit in juni en juli met 2-3 cm lange, blauwpaarse, soms witte of roze bloemen.

Namen noemen
De naam Salvia, van het Latijnse Salvere (gezond zijn, genezen of redden), betekent “heilzaam kruid” en geeft zijn goede reputatie al weer. De Latijnse werkwoordsvorm voor Salie is “salvare” en vertaald is dat genezen, helen of zelfs redden, en Salie zelf betekent: “heil of redding”.

Een beetje geschiedenis
De oude Romeinen zeiden al: Wie kan nu sterven met salie in zijn tuin? Nu ja, sterven moeten we allemaal vroeg of laat, liever laat natuurlijk, maar de salie lijkt wel een medicijnkast op zichzelf. De Romeinen gebruikten het als algemeen versterkend middel of tonicum, om aan vrouwen te geven die moeilijk zwanger werden, om een hoge leeftijd te bereiken, tegen slangenbeten, bij vergeetachtigheid, ...

Plinius schreef de salie urindedrijvende en menstruatiebevorderende effecten toe. Daarnaast beveelt hij het aan als haarverfmiddel en als geschikt voor het verdrijven van vermoeidheid onder het wandelen. Salie werd reeds door de Romeinen naar deze kant van de Alpen gebracht. Van origine was Salie terug te vinden rond de Middellandse Zee bij de Grieken en de Romeinen. De Romeinen brachten het mee naar onze streken. Het kruid was hoog in aanzien bij deze laatste eerder als geneeskrachtige plant dan als keukenkruid. Het had enerzijds de kracht om levens te redden (genezing) maar speelde ook een rol bij het ontstaan van nieuw leven (vruchtbaarheidsdrank): het werd als dusdanig met de nodige ceremoniën geoogst, zonder ijzeren gereedschap. In de Middeleeuwen was Salie het middel tegen cholera en de pest. Verder in de tijd, spreken we hier van de 17de en 18de eeuw, was Salie een uitstekend ruilmiddel bij onze Nederlandse buren, in het verre Oosten ruilden ze de Salieblaadjes voor theeblaadjes.

In de medicijnkast
Salie maakt het haar donkerder en stralend. Ook grijzend haar lijkt iets donkerder waardoor het minder opvalt. Soms wordt bruin haar in de zomer ook wat lichter. Wanneer je dit niet wil is het een goed idee om een aftreksel van salie aan de shampoo toe te voegen Door spoeling met sterke saliethee wordt (grijs) haar donkerder en steviger.

Gebruik
Appelazijn met Salie voor donker haar
Doe een handvol van het verse of 25 gr van het gedroogde kruid in een halve liter water en breng dit aan de kook, laat zachtjes 10 min koken. Zeef en doe er dan een even grote hoeveelheid appelazijn bij. Laat dit mengsel afkoelen. Masseer het na het wassen in je haar voor zacht en glanzend haar.

Salie maakt grijs haar terug donker
Dit recept zal je haar geleidelijk terug zijn oorspronkelijke kleur geven. Je moet het minstens 3 weken gebruiken voor je resultaat ziet.
Ingredienten:
- 1/4 kop gedroogde salie
- 1/4 kop gedroogde rozemarijn
- 2 koppen water
Werkwijze:
Laat de salie en de rozemarijn 30 min in het water sudderen op een zacht vuurtje. Laat enkele uren trekken. Breng aan op je haar en laat het inwerken tot het droog is. Spoel. Herhaal dit wekelijks tot je haar de gewenste kleur heeft. Gebruik het nadien nog elke maand om je haarkleur te behouden.

Salie grijsdekking
Het is niet makkelijk om een natuurlijk haarverfmiddel te vinden dat je grijze haren bedekt, maar dit komt het dichtst in de buurt. Als je dit regelmatig gebruikt wordt je grijze haar terug donkerder, maar helemaal verdwijnen ze niet!

Ingredienten:
- 110 gr verse salie of 50 gr gedroogde
- 225 ml appelazijn
- witte klei om te mengen
- 1 eigeel

Werkwijze:
Laat de salie 10 min trekken in de verwarmde azijn en zeef. Laat afkoelen en giet bij de kaoline tot het mengsel een maskerachtig mengsel vormt. Klop er het eigeel door. Scheid je droge haar en smeer de pasta van de wortel naar de toppen. Wikkel je haar in plasticfolie en laat 30 min tot 1 uur inwerken. Als je nog een warme handdoek rond je hoofd wikkelt kun je de behandeling nog een beetje versnellen. Spoel met koud tot lauw water, niet warm en was je haar. Gebruik deze behandeling 1 keer per week. Als je haar droog en kroezelig is kun je 1 el olijfolie door het mengsel roeren, na het eigeel.

Kweken
Op zonnige, droge hellingen en tussen krijtrotsen vinden we Salie terug in de natuur rond de Middellandse Zee, waaruit we kunnen afleiden dat we het kruid best een zonnig, liefst beschut plaatsje in onze tuin geven (tijdens strenge winters kan men de planten best beschutten). De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn. Kortom, in voedzame, droge grond staat Salie zeker op zijn plaats. Ook in een vaste planten mixed border komt Salie goed tot zijn recht, dit dankzij de groengrijze kleur van de plant met daarbovenop in de zomer nog de mooie paarsblauwe bloemen. Salie is ook gemakkelijk te kweken in potten op het terras.
Zaaien kan men in maart onder glas. Verspenen in potjes en eind mei uitplanten in open lucht. Zaaien is wel de minst gebruikte wijze om nieuwe plantjes te bekomen. Stekken daarentegen is veel geliefder en efficiënter. Dit doet men door kruidachtige kopstekken te nemen in de maand september, onder dubbel glas of plastiekfolie. Na inwortelen van de stekken oppotten en de stekken laten overwinteren op een beschutte plaats buiten. In de late lente kan men de stekken uitplanten, dit op een afstand van 50 cm.

Salie is weinig onderhevig aan ziekten of insecten en daardoor een gemakkelijk te telen plant.

TIP: door de topscheuten regelmatig weg te knippen - voor gebruik in keuken,...- blijft de plant langer fris. Dit voorkomt houtachtige groei wat de levensduur van Salie aanzienlijk verlengt.

Oogsten
Vanaf mei, vlak voor de bloei, kunnen er scheuten worden geplukt om te drogen. Dit drogen moet snel gebeuren, namelijk binnen een week. Hiervoor is een droge en goed geventileerde plek nodig

Nog even dit
Opgepast: niet gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding!

 

Bekijk dit artikel in onze webshop.

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be