home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - A

 
Anijs – Pimpinella anisum

Kenmerken
Anijs is een eenjarige plant en kan 50 tot 70 cm hoog worden. Opvallend aan deze plant zijn de drie verschillende bladvormen: de onderste bladeren zijn niervormig en gesteeld, de middelste bladeren zijn geveerd met wigvormig gespleten blaadjes, de bovenste bladeren zijn heel smal en ook diep ingesneden. De bloeistengel die zich bovenaan vertakt groeit uit een bladrozet. De witte bloeischermen verschijnen midden in de zomer. Daaraan groeien de bruinachtige, zoet smakende en uit twee samenhangende vruchthelftjes bestaande zaden. Deze zaden bevatten een hoog gehalte aan etherische olie anethol, aan vette olie, eiwit en ook suiker.

Vindplaats
Al meer dan 3000 jaar geleden was anijs in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied een geliefd kruid. In de eeuwen daarna heeft het zich snel over de andere landen rond de zee verbreid. De monniken brachten het naar Noord-Europa. De voornaamste (cultuur)gronden van anijs liggen echter nog steeds in het zonnige Zuid-Europa.

Standplaats
Anijs groeit het best in grond die humusrijk, kalkrijk en goed doorlatend is. De zaadvruchten van anijs rijpen alleen goed op een warme en zonnige plaats.

Teelt
Vanaf april kan anijs direct in het zaaibed worden gezaaid. Je kunt best anijs voorzaaien binnenshuis, omdat de zaden dan als ze eenmaal buiten staan sneller zullen groeien. Bedekt de zaadjes goed met een laagje aarde. Het kan zeker enige weken duren eer ze ontkiemen. Daarna de jonge plantjes in rijen op onderlinge afstand van 25x25 cm in de volle grond zetten. Het is vooral belangrijk in de eerste weken de grond los en onkruidvrij te houden

Oogst
Wanneer de zaden bruinachtig worden is het goede oogstmoment gekomen. Je kan dan zowel de zaden als de hele plant oogsten. De zaden binnen op een theedoek uitschudden en uit elkaar gelegd ze nog een poosje laten drogen. Zonder hun aroma te verliezen zijn ze enige tijd houdbaar. Het verse loof kunt u de hele zomer door afsnijden.

Tip
Anijskoekjes
Roer 3 eieren met 250 gr suiker schuimig en vermeng dit met 250 gr bloem, 1 snuifje zout en 1 theelepel anijspoeder. Maak van dit deeg kleine bergjes op een ingevet of met bakpapier belegd bakblik. Laat deze 1 nacht bij kamertemperatuur staan, daarna een halfuur afbakken in de oven bij een temperatuur van 150-160 °C.

Toepassing
In de keuken
Anijs is geschikt om toe te passen in brood en gebak, vandaar dat het ook wel luistert naar de naam ‘broodzaad’. Anijs wordt gebruikt om zoete gerechten te kruiden, ook wordt het gebruikt bij fruitsalades.
Het vormt een onmisbaar bestanddeel van brood, gebak en koek in de kerstperiode.
Aan soepen, sausen en aan gekookte groenten verleent anijs ook een apart, zoet accent, en zeker niet te vergeten aan de beroemde pastis (brandewijn met anijssmaak). Je bekomt een maximaal aan aroma als je voor het bereiden de zaden stuk wrijft of maalt. Het verse blad kan je gebruiken in salades en soepen.
Het intense aroma zorgt bovendien voor een frisse adem.

Geneeskracht
Anijs stimuleert de spijsvertering en de galfunctie.
Bovendien maakt het zware of vette gerechten lichter verteerbaar – het is dan ook in het Verre Oosten gebruikelijk om na het eten op anijszaad te kauwen.
Het is tevens een geliefd ingrediënt voor hoestdrank, omdat anijszaad slijmoplossend en prikkelverlagend werkt.
Bij zogende moeders stimuleert het de melkgift.

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be