home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - A

 
Arnica of valkruid - Arnica montana

Kenmerken
Deze opgaande plant met de lange, naar hars ruikende bladeren kan 60 cm hoog worden. De grote, fel geeloranje bloemen groeien aan onvertakte stelen ruiken heerlijk en verschijnen elke zomer van juni tot augustus, vaak zelfs tot in de herfst. Naast etherische olie bevat arnica flavono´den en bitter- en looistoffen.

Vindplaats
De echte Arnica (oftewel valkruid of wolverlei) is inheems in het Europese gebergte, maar is ook aan te treffen in turfmoerassen en op veenachtige heidevelden. Het kruid is al sedert honderden jaren bekend als geneeskrachtig. Omdat hij in het wild steeds zeldzamer wordt, is de plant inmiddels beschermd.

Standplaats
De plant heeft voorkeur voor de volle zon, maar groeit ook in de halfschaduw. Net als in de natuur heeft hij zure, voedingsarme grond nodig.

Teelt
In het voorjaar kunt u arnica in huis zaaien en voortrekken. De zaden moet zo vers mogelijk zijn. Denkt u eraan om de kweekplantjes in voedingsarme potgrond te zetten, met een lage pH-waarde. De plantjes pas in de late zomer verspenen in de volle grond. Ze bloeien het jaar daarop. Vermeerderen is ook mogelijk met wortelstekjes. Omdat Arnica montana zich alleen in zure grond thuisvoelt, kunt u zijn plek het best vullen met turf of rhododendronaarde en hoogstens met regenwater begieten. A. chamissonis is nog bescheidener en met een keer wat compost of mest in het voorjaar tevreden. In het vroege voorjaar de plant vochtig houden. In de winter is een bescherming in de vorm van rijshout aan te bevelen.

Oogst
De bloemkoppen van deze arnica kunnen het best op zonnige dagen worden geplukt en dan op een beschaduwde plaats te drogen gehangen. Wie haast heeft, kan arnica in de oven drogen: de temperatuur mag niet boven 40░C komen. De wortelstokken worden vanaf september uitgegraven en ook gedroogd.

Tip
Weldadige massage-olie
Verwarm 50 ml gele olijfolie en overgiet hiermee 1 eetlepel gedroogde arnicabloemen; laat een halfuur op een donkere plaats intrekken. Een paar keer omroeren en dan zeven. De olie tussen de massages door steeds wegzetten op een donkere, koude plaats.

Arnicathee bij amandelontsteking:
1-2 eetlepels verse of gedroogde bloemen met 1 kopje kokend water overgieeten en na 10 minuten zeven. Het is aan te bevelen de thee verdeeld over de dag in kleine slokjes te drinken. U kunt met de thee ook kompressen maken, die helpen bij slecht helende wonden en bij verstuikingen.

Geneeskracht:
Arnica werkt ontstekingremmend en helpt bij hart- en bloedsomloopklachten. Arnicazalf of -omslagen verzachten pijn bij bloeduitstortingen, kneuzingen en verstuikingen. Inwrijvingen met doorbloedingsbevorderende tinctuur helpt bij hoofdpijnen en reuma. 1-2 theelepels tinctuur op 1 glas lauwwarm water maakt een ontstekingsremmende gorgeldrank. Maar let wel op: omdat Arnica giftig is, moet de gorgeldrank absoluut weer worden uitgespuugd.

Verzorging:
Wanneer een onreine huid met arnicatinctuur wordt behandeld, verbeteren de aangedane plekken snel.

Sierwaarde:
De gele bloemen bieden zowel in de tuin als in potten opvallende kleuraccenten. Donkere plaatsen worden erdoor opgelicht. De bloemen blijven op de vaas lang goed

Belangrijke aanwijzing:
Arnica mag, vooral bij zelfbehandeling, ALLEEN UITWENDIG gebruikt worden. De plant bezit een werkzame stof die bij overdosering giftig voor het hart is.

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be