home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - K

 
Kruidnagel - Eugenia caryophyllata

Wat is het?
Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van een tropische boom uit Zuid-Oost AziŽ. Kruidnagel komt van de Molukken wat nu een onderdeel van IndonesiŽ is. In de tijd dat dit gebied nog onderdeel van het Nederlands Koninkrijk was, waren er alleen in de Molukken plantages van kruidnagelbomen. Later hebben Nederlanders ook kruidnagelbomen geplant in Nieuw Guinea, wat dicht bij de Molukken ligt. IndonesiŽ heeft als zelfstandig land de nummer 1 positie als kruidnagelexporteur niet lang vast gehouden. In Zanzibar, BrazilliŽ, Sri Lanka en India worden tegenwoordig meer kruidnagels geproduceerd.

Namen noemen
Het product heet kruidnagel omdat het een ďkruidĒ is in de vorm van een draadnagel of spijker.

Een beetje geschiedenis
In China en in IndonesiŽ was de kruidnagel al eeuwen voor onze jaartelling bekend. In China moest wie het woord wilde voeren tot de keizer een kruidnagel in de mond stoppen om zijn lucht te zuiveren. De Romeinen hebben de kruidnagel in Europa geÔntroduceerd. Gedurende de Middeleeuwen werd de kruidnagel in Europa niet veel gebruikt, omdat het zo duur was. Vanaf Ceylon (het huidige Sri Lanka) werden de kruidnagels over de karavaanroute naar AlexandriŽ vervoerd. De Portugezen maakten een einde aan de specerijenhandel van de Molukkers, vanaf het moment dat zij de archipel van de Molukken veroverden. Kruidnagels werden vanaf 1529 alleen in Lissabon en Antwerpen verhandeld. Toen de Hollanders van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) de Molukken op de Portugezen veroverden in 1629 stelden zij daar de doodstraf in op de export van kruidnagelbomen. Omstreeks het midden van 17e eeuw werd de expansiepolitiek met succes bekroond en werd de kruidnagelproductie beperkt tot het eiland Ambon en drie kleinere eilanden, ten oosten daarvan. Alle bomen buiten dit gebied werden omgehakt. De sultans van Ternate en Tidore kregen als compensatie voor de bomen in 1652 en 1657 een forse geldelijke vergoeding. Daar waar de bomen nog wel waren toegestaan, was men verplicht alle kruidnagels aan de VOC te leveren. Aan de inheemse producenten werd maximaal 25 cent per pond betaald, terwijl de nagels in Europa en AziŽ werden verkocht voor tussen de 3 en 4 gulden per pond. Toch lukte het de Fransman Pierre Poivre om in 1770 op de Molukken in het geheim jonge kruidnagelbomen te verkrijgen, die hij op Mauritius in de Jardin du Roi aanplantte (de tegenwoordige Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden), van daaruit werden ze in 1818 op Zanzibar en Pemba geÔntroduceerd.

In de medicijnkast
Omdat de essentiŽle olie zo sterk werkt, is er maar een kleine dosis nodig. Je zal onmiddellijk merken dat de keelpijn verdwijnt.
Je kan best zo snel mogelijk op kruidnagels sabbelen zodra je keelpijn voelt opkomen. Zo kunnen de bacteriŽn zich niet vermenigvuldigen en vermijd je een keelontsteking. Kruidnagel is ťťn van de beste plantaardige middelen tegen keelontstekingen!

Vooral in de oude Indiase geneeskunde, de Ayurveda genaamd, wordt kruidnagel al eeuwen gebruikt om zijn weldadige eigenschappen.

Zo bevatten kruidnagels onder andere de stof eugenol, een sterk ontsmettend middel dat ook nog steeds bij de tandarts wordt gebruikt.
Het is zowel actief tegen virussen (antiviraal) als tegen bacteriŽn (antibacterieel).
Deze uitgesproken antivirale activiteit werkt vooral tegen het influenzavirus: het virus dat griep veroorzaakt. Door de ontsmettende en ontstekingswerende eigenschappen, is kruidnagel tevens een probaat middel bij infecties van de luchtwegen.

Spaans onderzoek
Kruidnagel is het allergezondste kruid. Dat is de slotsom van onderzoekers van de universiteit van het Spaanse Alicante. Zij rangschikten de kwaliteiten van de traditionele kruiden uit de traditionele keuken van de Middellandse Zee op basis van hun gehalte aan antioxidanten. Dat zijn stoffen die het natuurllijke verval van eetwaren en dan vooral van vlees tegengaan. Aan een traditioneel dieet rijk aan antioxidanten wordt geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, vooral dan als bescherming tegen kanker. De moderne voedingsindustrie aapt dit effect na door synthetische antioxidanten toe te voegen aan vlees en ander voedsel. Maar almaar vaker worden de neveneffecten van deze chemicaliŽn in vraag gesteld. Daarom dat de Spaanse universiteit interesse had in de natuurlijke antioxidanten van de kruiden die worden gebruikt in de Spaanse keuken. Kruidnagel is de absolute kampioen van de antioxidanten. Gevolgd door oregano, tijm, rozemarijn en salie.

Gebruik
Kruidnagelpoeder is een veelgebruikt ingrediŽnt in Indiase curries. Je kunt het ook gebruiken in kruidenmengsels voor koekjes. Gebruik er weinig van want het heeft een sterke smaak. Het zit bijvoorbeeld in kruidkoek en speculaaskruiden. Kruidnagelpoeder kan gebruikt worden in zelfgemaakte jams en compotes. Kruidnagels zelf kunnen meegekookt worden met groenten. Het geeft sperziebonen een extra smaakdimensie. Verder kun je de kruidnagel gebruiken in een mix van zelf samengestelde kruidenthee. Gebruik het bij alle problemen van de luchtwegen, als infusie of om op te sabbelen, ze ontsmetten de keel en bovenste luchtwegen en werken licht verdovend. Gebruik de etherische olie in een lampje om de kamer te ontsmetten.

Kweken
Bij ons kun je proberen Eugenia caryophyllata als kuipplant op te kweken. Maar in de tropen bloeit hij pas na 6-8 jaar. Voor kruidnagels moet je dus wel veel geduld hebben.

Oogsten
Kruidnagels zijn gedroogde bijna volgroeide bloemknoppen. Na plukken worden ze enige dagen in de buitenlucht gedroogd.

Nog even dit
Kruidnagelolie uit de bloemknoppen (nagels) kan irriterend werken op huid en slijmvliezen. Van de belangrijkste stof in kruidnagel -eugenol- is aangetoond dat het de werking van bloedplaatjes verstoort. Daarom zouden mensen met een trage bloedstolling het inwendig gebruik van kruidnagel moeten vermijden. Overdosis in het lampje kan tot hoofdpijn leiden.

Niet gebruiken tijdens zwangerschap; vermijd gebruik op de gevoelige of beschadigde huid.

Niet gebruiken bij babyís en kinderen onder 6 jaar.

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be