home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - R

 
Rode Zonnehoed - Echinacea purpurea

Een prachtige plant afkomstig van de prairies van Noord-Amerika, waar hij door de stammen van de Great Plains al eeuwenlang werd toegepast als geneeskruid, voordat de kolonisten zijn waarde ontdekte. Inmiddels is Echinacea een van de meest verkochte natuurlijke geneesmiddelen, die men zelfs in de supermarkt kan kopen. Helaas is de voorlichting en de toepassing vaak verkeert. Er bestaat nog steeds het misverstand dat Echinacea een preventieve werking heeft tegen griep en verkoudheid, om deze reden slikken veel mensen het middel de gehele winterperiode. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat het kruid het beste werkt op het moment dat de infectie al is uitgebroken. Echinacea werkt omdat het de natuurlijke weerstand van het lichaam zelf verhoogt. Gewoonlijk gebruikt men de tinctuur die gemaakt wordt van de wortels van de plant, ook zalven en gels met het kruid zijn in de handel voor toepassing op de huid.

Toepassing constitutie
Kan bij zeer veel infecties worden toegepast, natuurlijk bij griep en verkoudheid, bij alle infecties van de luchtwegen. Maar ook bij infecties van de huid, als puisten, steenpuisten, sceptisch eczeem, ontstoken wonden, helpt ook littekenvorming voorkomen, is weefselherstellend. Verder verhoogt het de natuurlijke weerstand bij Candida albicans, en bij het Herpes simplexvirus.
Afkomstig van Noord Amerika, al bekend bij de Indianen. Zij gebruikten de plant om slangen-, honden-, en allerlei insektenbeten te behandelen. Ook om etterende wonden te wassen en te genezen en bij infectieziekten met hoest, bij koorst , gezwollen klieren en om op te kauwen bij tandpijn. Men kauwde op de wortel om immuunstelsel te stimuleren, bij keelpijn en abcessen. Pas in het begin van de 20ste eeuw bekend geraakt in Europa. Ondertussen al over heel Europa verspreid, om medicinale redenen en omdat het een mooie tuinplant is die niet veel eisen stelt. Nu is het een eerste keuze bij preventie en behandeling van infectieziekten. Is nu 1 van de best verkochte kruiden.

Echinaceatinctuur, 2 x 30 druppels/dag (zelfgemaakte, anders kijk op de verpakking)
in geval van snot en griep 3 x 30 druppels/dag gedurende 4 6 weken, dan 2 weken stoppen, anders gewenning. In die 2 weken kun je bv. Cats Claw nemen. Groeit hier niet, is van Zuid-Amerika, dus kopen in natuurwinkel of apotheek. Is ook goed voor mensen bij wie Echinacea niet werkt, vb. mensen met bloedgroep O. Niet geven aan kinderen < 3 jaar. Kinderen tussen 3 en 12 halve dosis geven.

Echinacea = purperen zonnehoed, hier makkelijk te kweken. Werkzame bestanddeel: wortel. In late herfst uitgraven, eventueel laten drogen, schillen, raspen, in alcohol van 45 3 tot 6 weken laten staan op warme donkere plaats, elke dag even mee schudden. Dan wortel uitzeven, tinctuur in druppelflesje = klaar!

Let op!
Echinacea is over het algemeen zeer veilig, ook voor kinderen en ouderen,

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be