home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - P

 
Pepermunt - Mentha piperita

Wat is het?
Pepermunt (Mentha piperita) is een zich snel verbreidende meerjarige winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli t/m september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn mint groen en staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel. De bladeren zijn langwerpig, eivormig en gezaagd en hebben een opvallende mentholgeur.

Het zaad van munt is donkerbruin ongeveer bolvormig en klein.
De plant is een kruising van watermunt (Mentha aquatica) en groene munt (Mentha spicata) en kent veel variŽteiten (20 tot 35 verschillende soorten pepermunt). De donkerpaarse variant geld als de meest geschikte voor medicinale toepassingen. De vele muntsoorten hebben ongeveer dezelfde eigenschappen, hoewel de smaak vaak sterk uiteenloopt. Mentha arvensis wordt in China en Noord-Amerika veel gebruikt. Muntsoorten worden vooral in de keuken en voor verfrissende theeŽn gebruikt.

Namen noemen
Volgens een oud Grieks godenverhaal is de pepermuntplant ontstaan door een ruzie tussen twee vrouwen.
Hades, de Griekse god van de onderwereld, werd verliefd op een mooi meisje dat Mentha heette. Hierdoor maakte de vrouw van Hades hevig ruzie met Mentha. Hades probeerde de ruzie te sussen, maar dit lukte niet. Toen had hij besloten het meisje Mentha te veranderen in een mooi plantje, die de naam kreeg van het meisje.

Een beetje geschiedenis
Munt is in de geschiedenis erg gewaardeerd en de waarde ervan blijkt onder andere uit verwijzingen in de bijbel, waarin de FarizeeŽn tienden inden van munt, dille en komijn. De joden legden het op de synagoge vloer en dit gebruik werd eeuwen later in Italiaanse kerken overgenomen, waar het kruid Erba Santa Maria wordt genoemd.
Munt als symbool van gastvrijheid wordt door de Romeinse dichter Ovidius beschreven. Hij vertelt over twee boeren, Baucis en Philemon, die hun dienblad met munt insmeerden voordat ze de gasten bedienden.
De Romeinen brachten ook hun wijnen en sauzen met munt op smaak. Toen echter vrouwen die wijn dronken met de dood bedreigd werden, camoufleerden stiekeme wijndrinksters hun adem door op een mengsel van munt en honing te kauwen. In Japan werd de verfrissende, heilzame geur van munt zo hoog geprezen dat de Japanners reukballen met muntbladeren droegen.
Veel muntsoorten werden in de negende eeuw in Europa ingevoerd. Een monnik uit die tijd schreef dat er zo veel soorten waren dat hij nog liever de vonkjes uit de vuurhaard van de Vulcanus zou willen tellen. Met meer dan zeshonderd soorten en bastaardvormen, kan men een goede plant beter met de neus dan afgaande op de naam kiezen.
Volgens Vogel werd de wilde munt door de Missouri-Valley stammen gebruikt als windverdrijvend middel en door andere stammen om koorts te verlagen.

In de medicijnkast
Pepermunt wordt aangeraden bij een indigestie na een zware en vette maaltijd. Dit kruid helpt je ook van maag- en darmkrampen en van winderigheid af. Pepermunt is zelfs efficiŽnt tegen overmatig transpireren. Naast het verse kruid, bestaat pepermunt ook in poedervorm.

Krampwerend, tegen winderigheid, zweetafdrijvend, menstruatie opwekkend.
Uitwendig verkoelend en antiseptisch.
- Bij krampen en kolieken, darmproblemen.
- Bij indigestie.
- Bij reisziekte, misselijkheid en pijn bij galblaasproblemen.
- Bij hoofdpijn door indigestie.
- Slapeloosheid, met name indien verergerd door spanning in de maag en rusteloosheid.
- Bij ongesteldheidpijn en uitgestelde menstruatie.
- Gebruik als thee en inhaler bij infecties van neus en bijholten.
- Als mondwater voor een frisse adem.

Gebruik
De verschillende soorten munt zijn allemaal geschikt om thee van te zetten, zowel van het verse als van het gedroogde blad. De Mentha piperita bevat het hoogste gehalte aan menthol en heeft dan ook de sterkste pepermunt smaak.
Drink de thee naar believen, al kunnen grote doses tot overmatige opwinding leiden.
Voeg bij spijsverteringsproblemen toe aan andere kruidentheeŽn bijvoorbeeld bij Spirea (Filipendula ulmaria) en smeerwortel. Neem na zware maaltijden om de spijsvertering te bevorderen.
Gebruik bij een jeukende huid de thee als spoeling of voeg enkele druppels etherische olie toe aan lotions en crŤmes.

Kweken
De plant groeit het beste in gedeeltelijke schaduw of in de volle zon. Munt groeit het best op vochtige, goed gedraineerde, alkalische grond met veel voedingsstoffen. Neem wortel of stengel stekken of verdeel munt, in voor- of najaar. Ďs Zomers de wortelstekken in water zetten. Zaai pepermunt in de lente. Uitdunnen of verplanten op 30 cm afstand, in grote potten of plastic zakken om uitlopen van de wortels te beperken. Verwijder alle bloeiende stelen om kruisbestuiving tussen de verschillende soorten te voorkomen. Munt kan ook binnenshuis worden gekweekt.

Oogsten
De verse blaadjes van de munt kunnen de hele zomer worden geoogst. Wil je de munt ook drogen dan is oogsten vlak voor de bloei het beste.

Nog even dit
Gebruik geen munt tijdens de zwangerschap (tenzij verwerkt in gerechten) en vermijd het tijdens de borstvoeding. Babyís kunnen er spijsverteringsproblemen door krijgen en het kan de melkproductie afremmen. Geef ook geen pepermunt aan kinderen onder de 12 jaar, in de vorm van infusie of als etherische olie. Gebruik in deze gevallen kattekruid (Nepeta cataria) in plaats van pepermunt.

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be