home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - G

 
Groot kaasjeskruid - Malva sylvestris

Vindplaatsen:
Het verspreidingsgebied van het groot kaasjeskruid oftewel wilde malva lag oorspronkelijk van het zuiden van het Middellandse-Zeegebied tot in subtropisch AziŽ.
Het werd al door de oude Romeinen en Grieken als geneeskrachtig kruid beschouwd en als groente gebruikt.
Nu is deze typische boeren(moes)plant in geheel Europa bekend en verbreid.

Kenmerken:
De tweejarige tot overblijvende kruidachtige plant kan 1 m hoog worden. Hij is zacht behaard, de bladeren zijn lang gesteeld en dusdanig ingekerfd dat ze op een hand lijken.
De hele zomer door verschijnen in de bladoksels de trechtervormige, rozeviolette bloemen met hun donkere nerfjes.
Zij bevatten de natuurlijke verfstof malvine (mauve).
De plant levert dankzij zijn gehalte aan slijmstoffen een waardevolle bijdrage aan hoestdranken.
In de volksmond heet groot kaasjeskruid ook wel keesjeskruid, maluwe of kaasjesbloem.

Verwante soorten:
Het blad van de muskusmalve (Malva moschata) verspreidt een zachte muskusgeur.
De soort bloeit roze, maar de cultivar ĎAlbaí wit.
Vijfdelig kaasjeskruid (M. alcea) betovert met zijn grote, pastelroze bloeiwijze.
Beide soorten kunnen in de keuken en als medicijn op dezelfde manier worden gebruikt als het groot kaasjeskruid.

Standplaats:
Malva staat graag zonnig en warm, maar komt ook in de halfschaduw goed tot zín recht.
Het kruid eist een voedingsrijke, goed doorlatende grond.

Teelt:
De plant wordt in de herfst ter plekke in de volle grond gezet.
Later neemt de plant je werk uit handen door zich zelf uit te zaaien.
Je kunt echter ook voorgetrokken plantjes kopen, of in de zomer van bestaande planten in je tuin stekjes snijden.
Groot kaasjeskruid groeit in elke soort tuinaarde, maar heeft een voorkeur voor zanderige, goed doorlatende grondsoorten.
Bij veel bemesting groeien de planten (te) snel de hoogte in: ze zullen dan waarschijnlijk gestut moeten worden.

Oogst:
Blad en bloem kunnen de hele zomer worden geoogst.
Gedroogd zijn ze lang houdbaar.
Na het drogen worden de bloemen donkerblauw van kleur.

Tip
Kompressen tegen ontstekingen van de huid
1 theelepel in stukken gesneden bloem en blad met 1 liter lauwwarm water overgieten en gedurende 10 minuten opkoken.
Het vocht zeven en laten afkoelen.
Een schoon doekje in het vocht drenken en licht uitgewrongen 10 minuten lang op de aangedane plek van de huid leggen.

Geneeskrachtige thee en gorgeldrank ineen
Voor een thee overgiet je 2 theelepels in stukken gesneden bloem en blad met 1/4 1 lauwwarm water.
Laat 1 dag trekken , af en toe omroeren.
Nadat je de thee hebt gezeefd is hij drinkklaar , of kun je hem gebruiken als gorgeldrank bij hoest en heesheid.
Een theemengsel van kaasjeskruidbloemen, lindebloesem en kamillebloemen helpt bij griepinfecties.

Toepassing
In de keuken:
De bladeren worden net als spinazie klaargemaakt en vormen zo een snelle en smakelijke groente.
In vroegere tijden werd uit de plant een lichtverteerbare pap voor kleine kinderen bereid.

Geneeskracht:
De stoffen werken ontstekingsremmend, verzachten irritaties en werken slijmoplossend.
Het kruid helpt vooral bij hardnekkige hoest en bronchitis.
Het versterkt de maag en de spijsvertering.
Het wordt het meest toegepast in de vorm van thee of badproduct.
Verwar deze thee niet met die van hibiscusblad.

Sierwaarde:
Tot diep in de herfst kun je van de bloemen van groot kaasjeskruid (wilde malva) genieten. De plant pas goed in wilde (natuur)tuinen en is zeer geschikt voor in borders. Hij is bovendien helemaal geen moeilijke klant. Hij geeft een prachtig accent aan bloementuinen en verleent ze direct een landelijke sfeer. Bovendien draag je bij aan de natuurbescherming als je deze plant in je tuin toelaat.

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be