home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kwaaltjes en remedies - H

 
Hoest

Er zijn vele soorten hoest: sommige soorten treden op bij verkoudheid, andere zijn een reactie op chemische stoffen, infecties, overtocllig slijn, ontsteking van de luchtwegen, enz. Soms is ook het krijgen van tanden bij baby's een oorzaak van hoesten. Men spreekt van een chronische hoest als hij langer duurt dan een paar dagen of regelmatig terugkomt. Hoe kunnen we van die vervelenede hoest afgeraken?

- Thee van geplette of gemalen venkelzaden (Foeniculum vulgare) maakt de hoest los.
- Thee van gember (Zingiber officinalis) en geplette of gemalen venkelzaden of tijm (Thymus vulgaris) bij taai slijm. Tijm is heel ontsmettend en werkt slijmoplossend.
- Thee van Griekse alant (Inula helenium) en tijm tegen een vochtige hoest. Griekse alant is een prima versterkend, slijmoplossend en herstellend kruid.
- Thee van zouthout (Glycyrrhiza glabra) tegen kriebelhoest en infecties van de borstkas. Zoethout maakt het slijm vloeibaarder en minder taai, zodat het makkelijker op te hoesten is.
- Thee van Smalle weegbree (Plantago lanceolata) gezoet met honing en gember om zowel de ontsteking als het slijm te verminderen.

Gebruik telkens 1 flinke koffielepel gedroogd kruid per kop. Gebruik je vers kruid, neem dan 2 koffielepels.

Ook een goede remedie is tijmiroop, die helpt het slijm verwijderen en ontsmet de keelholte en de luchtwegen. Eenvoudig zelf te maken:
Doe fijngeknipte kruiden in een glazen pot met schroefdeksel en giet er vloeibare honing over tot de kruiden volledig zijn ondergedompeld. Laat drie weken staan op een warme donkere plaats en keer de pot elke dag eens om. Zeef de kruiden er uit en bewaar goed afgesloten op een donkere plaats.

Geneeskrachtige thee en gorgeldrank ineen
Voor een thee overgiet je 2 theelepels in stukken gesneden bloem en blad van het Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris) met 1/4 1 lauwwarm water.
Laat 1 dag trekken , af en toe omroeren.
Nadat je de thee hebt gezeefd is hij drinkklaar , of kun je hem gebruiken als gorgeldrank bij hoest en heesheid.
Een theemengsel van kaasjeskruidbloemen, lindebloesem en kamillebloemen helpt bij griepinfecties.


Remedie:hoest
 

Terug naar overzicht.

 

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be