home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden
 
   

recept van de maand

recept voor de maand september:
Recept van de maand: Bramenazijn


(wil je het recept met stap-voor-stap foto's zien? Ga naar kruidenkriebelsblogt)

Het is weer bramenseizoen! Ze zijn niet erg groot dit jaar, waarschijnlijk hebben ze afgezien van de droogte, en ze smaken ook een beetje zuur, om zo te eten, maar voor een bramenazijn zijn ze best goed! Zo kun je heel het jaar genieten van het lekkere aroma en de smaak van de braambessen.


Het is weer bramenseizoen! Ze zijn niet erg groot dit jaar, waarschijnlijk hebben ze afgezien van de droogte, en ze smaken ook een beetje zuur, om zo te eten, maar voor een bramenazijn zijn ze best goed! Zo kun je heel het jaar genieten van het lekkere aroma en de smaak van de braambessen.

IngrediŽnten:
- 200 gr rijpe braambessen
- 200 ml appel- of witte wijnazijn
- suiker (ik geef de voorkeur aan rietsuiker, maar witte suiker kan ook, natuurlijk)
- flesje(s) met sluiting

Bereidingswijze:
Doe de bramen in een kom en plet ze tot pulp met een aardappelstamper, een grote vork of elk ander geschikt werktuig. Gebruik geen blender, want dan breek je de pitjes open.
Hier is een beetje voorzichtigheid op zijn plaats, want het bramensap maakt vlekken op je kleren, houten keukengerei, ...

Als de bessen tot een moes zijn geplet voeg je de azijn toe en je roert goed. Doe een deksel op de kom en laat gedurende 3 dagen op een koele plaats trekken, weg van direct zonlicht.

Kamertemperatuur is beter dan de koelkast, want door de koude zou het trekken kunnen vertragen en de aromaís zouden zich minder goed kunnen ontwikkelen.

Na 3 dagen zeef je het mengsel door een fijne zeef of een kaasdoek om de vloeistof van de pulp en de zaadjes te scheiden. Wees opnieuw voorzichtig om geen vlekken te maken. Laat gewoon uitlekken, oefen geen druk uit op het mengsel, anders krijg je teveel van de pulp in je azijn. Laat gerust enkele uren uitlekken.

Meet je vloeistof af in een pot (liefst van roestvrij staal, omdat anders het zuur andere metalen kan aantasten). De hoeveelheid vloeistof kan variŽren volgens de hoeveelheid sap die de bessen bevatten. Voor elke 250 ml vloeistof voeg je 200 gr suiker toe.
Breng zachtjes aan de kook en roer om de suiker op te lossen, laat dan 3 tot 4 min pruttelen. Draai daarna het vuur uit en laat het mengsel volledig afkoelen.
Als de vloeistof in de pot volledig is afgekoeld zul je merken dat er een laagje schuim op drijft - schep dat voorzichtig af met een grote lepel. De vloeistof daaronder ziet er nu doorzichtig uit.

Proef het mengsel, het zou nu moeten zoet en fruitig smaken, maar met een opvallende zure toets. Vind je het niet zuur genoeg? Voeg dan wat azijn toe.

Giet nu de azijn in flesjes en sluit af. Kleef er een etiket op en bewaar op een donkere plaats. Het zure in de azijn zorgt ervoor dat je azijn ongeveer onbeperkt houdbaar blijft, hoewel de kleur kan veranderen bij lang bewaren en de smaak kan rijpen.

Gebruik je bramenazijn
- als een soort grenadine in plat of spuitwater: een verrassende dorstlesser. Misschien niet voor iedereen, maar het is het proberen waard.
- als een tonicum/medicijn: een eetlepel vol bramenazijn, onverdund ingenomen, is een goede remedie tegen de hik en kan een kriebelhoest verzachten. De zuurtegraad en het korte kookproces zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de vitamines in de bessen bewaard is gebleven.
- als een smaakmaker: zeer lekker gebruikt als dressing in een slaatje of met gekookte groente. Je kunt het bijna overal in gebruiken waar je anders azijn, en dan vooral balsamico, zou gebruiken: in dressings, over gebakken ui om hen te helpen carameliseren, zelfs in desserts: enkele eetlepels bramenzaijn met een beetje suiker samen gemengd en over aardbeien gegoten is echt lekker..

   
   
 
webdevelopment by www.faromedia.be